Шокиращи кадри, разпространени в Интернет, разкриват нечовешка обстановка в Дома за възрастни хора с умствени увреждания в Батак.

Директорката на дома Дора Пъпанова обаче заяви, че показаните кадри са некоректен монтажи техен автор е медицинската сестра Данка Ташева, съобщи БНР. По думите на директорката на дома, Ташева имала амбицията да оглави социалното заведение.

"Амбицията й е да бъде отново директор - тя е човек, който създава конфликти. Това са кадри, снимани отдавна. Има момче, което е с детска церебрална парализа. Това момче е починало - от две години е починало, април месец", категорична е Пъпанова.

"Всички са възмутени, кметът е възмутен, социалните служби са възмутени. Не отговаря на истината... Снимките са правени през нощта - колко е лесно да се сложат двама и трима, да се обуят обувки, колко е лесно на всичко това да се направи монтаж. Дори са събудени през нощта, те би трябвало да спят, вижте прозореца - тъмно е", обясни още тя.

"Сценаристът" на клипа Данка Ташева не бе открита за коментар. Срещу нея ще бъде подаден сигнал от Прокуратурата за клевета и злоупотреба със служебното си положение.

Снимките от Дома са провокация, заяви кметът на община Батак Петър Паунов. Хората в дома живеят добре и не е изключено снимките да са монтаж. Инспектората на Агeнцията за социално подпомагане ще извърши проверка по случая.

Изпълнителният директор на агенция Ивайло Ивановобясни, цитиран от БНР, че материалната база на дома е добра, но има нередности при осъществяването на услугите от страна на персонала като недохранване. Затова от утре започва проверка.

Дома за възрастни хора с увреждания в Батак е намален от 70 на 40 места. В момента там има 38 души. В Батак функционират четири защитени жилища за хора с увреждания, като три от тях са с капацитет 16 души, а едно с капацитет осем души.

Снимките, които са публикувани в интернет, показват обитател от Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Батак, който прилича на скелет.