Общинският съвет в Шумен не взе решение дали да подкрепи провеждането на референдум за отделянето на Мадара от Община Шумен, съобщи БНР.

Кметът на селото Неделчо Неделчев и инициативен комитет искат Мадара да премине към Община Каспичан. 11 съветници гласуваха "за", 10 бяха "против", а 18 се въздържаха.

Кметът на Мадара бе обвинен, че е заблудил хората, които са участвали в подписката за организиране на референдум.

"Има хора, които са се подписали, защото им е обещано по-добро финансиране на селото", обясни общинският съветникът Борислав Беджев.

"Информирани ли са хората, че ако преминат към Община Каспичан, всяко семейство ще трябва да направи разходи в размер на до 200 лева за смяна на лични документи", попита съветникът Камен Андонов.

Шуменското село Мадара се присъединява към община Каспичан

Шуменското село Мадара се присъединява към община Каспичан

Жителите му искат местен референдум за напускането

"Подмяната на документите няма да е наложителна", репликира кметът на Мадара и обясни, че е проверил въпроса. Съветниците се усъмниха в това твърдение.

Жителите на Мадара трябва да бъдат информирани, че при евентуална промяна ще трябва да разчитат на спешна медицинска помощ не от Шумен, а от Каспичан. Всички административни задачи също ще се извършват в Каспичан, а организиран транспорт дотам няма. Това добавиха съветниците в разгорещен виртуален дебат, продължил над час и половина.

Неделчо Неделчев обясни, че има уверението на кмета на Каспичан, че ако жителите на Мадара изберат да преминат към Каспичан, автобусни връзки ще бъдат уредени.