Шуменското село Мадара е на път да излезе от община Шумен и да се присъедини към община Каспичан, съобщи БНТ.

Жителите му искат местен референдум за напускането, а кметът на Каспичан Милена Недева изрази своето положетелно становище по искането.

След внасянето на документите за референдума общинските съвети на Шумен и Каспичан имат едномесечен срок да разгледат въпроса. За да се стартира процедурата, обаче е нужно съгласието само на приемащата община.

"Аз съм за присъединяването на село Мадара към община Каспичан. Така мислят и около 98% от жителите на общината", заяви кметът на Каспичан Милена Недева.

"Водоснабдяването за село Мадара и за село Кюлевча се извършва от един дълбок сондаж, който се намира на територията на село Мадара. От друга страна в момента има прекъсване на територията на нашата община. За да стигнем до населените места - село Кюлевча, Марково и Косово, ние преминаваме през друга община", поясни кметът.

Общинският съвет в Каспичан трябва да потвърди съгласието за присъединяване на сесията на 28-ми януари, а в община Шумен е внесена подписка с искане за организиране и провеждане на местен референдум за излизане от община Шумен и присъединяване към община Каспичан.