Техника и оборудване за реакция при пожари и бедствия получиха доброволните отряди към общините. "Бързата реакция за успешно справяне в кризисни ситуации зависи от уменията на професионалистите, подпомогнати от обучени и оборудвани доброволци", заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов при приемане на дарението от Федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария.

Швейцарската делегация, водена от Бено Бюлман, директор на Федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария и Роланд Болин- началник на щаба към Федералната служба по защита на населението е на посещение в Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в периода от 10 до 12 май. Целта на визитата е разширяване и задълбочаване на контактите, свързани с изграждането на система за функциониране на доброволни противопожарни формирования в България и повишаване на способностите им за реагиране при извънредни ситуации, както и възможностите за сътрудничество между двете страни.

"От името на ръководството на МВР изказвам признателност към колегите от Швейцария и усилията на посланик д-р Меглена Плугчиева за организиране на дарението за доброволните ни отряди. Техниката и оборудването, които получихме днес са голям принос към усилията на кметовете от Сдружението на общините в България за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци. Сътрудничеството с колегите ни от Швейцария ще се разшири и със съвместно обучение и обмяна на опит между доброволци от двете страни", заяви Николов.

Директор на Федералната служба по защита на населението на Конфедерация Швейцария Бено Бюлман коментира, "Радваме се на възможността да споделим опит с българските колеги. Традицията на колегите ми в Швейцария в професионалното пожарно дело е с дълга история. За съжаление, при големи бедствия, техните усилия са недостатъчни и подпомагането на професионалистите от доброволци е задължително. Щастлив съм, че с тази техника можем да улесним и подобрим работата на българските колеги".

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на главен комисар Николов за дарението, част от което е предназначено и за столичната община и припомни, че първото доброволно формирование е създадено в София и вече многократно е реагирало при пожари и пътнотранспортни произшествия.

Звената на доброволците са изключително полезни за общините, потвърди и председателят на УС на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Той посочи, че дарената техника е важна подкрепа за тях, тъй като често общините не могат да финансират купуването на необходимото достатъчно оборудване.

Моторни хидравлични чукове, резачки, мултифункционални машини, компресори, помпи и инструменти за първоначални действия при пожари и аварийни ситуацаии ще бъдат разпределени в 41 общини.

Дарението за стотици хиляди евро, ще бъде предадено според критерии, свързани с численост, отдалеченост и готовност с планове за реакции и действия при аварийни ситуации, уточни главен комисар Николов.

От Федералната служба по защита на населението на Конфедерация Швейцария бе доставено дарение за нуждите на териториалните структури на ГДПБЗН, Националната асоциация на доброволците и Националното сдружение на общините, състоящо се от компресори, моторни помпи, моторни къртачи и моторни триони, спасителни носилки, режеща техника, шлангове и друго оборудване.

На церемонията по предаване на дарението присъстваха доброволци и председателят на Националната асоциация на доброволците в България Иван Видоловски.