Ураганният вятър събори фасадата на мол в Благоевград.

На мястото на инцидента са пристигнали екипи на пожарната и Спешна помощ. Те проверяваха за затиснати и блокирани хора под руините.

При инцидента няма пострадали хора.

Паднала е цялата облицовка на фасадата на сградата от почти всички страни, пише bTV.

По данни на БНТ първо се е срутила цялата цялата метална обшивка на източната страна на сградата. Минути по-късно паднала и част от южната фасада.

По време на инцидента в сградата на търговския център е имало около 20 души, които са били евакуирани през кафене. Те не са пострадали, а само са се уплашили от случващото се.

Към момента центърът на Благоевград е блокиран.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че разчистването на отломките ще започне след стихването на вятъра, предаде БГНЕС.

"Предприети са необходимите действия по обезопасяване на периметъра. Добрата новина е, че към момента няма пострадали хора, нямам информация за пострадали хора. Обходена е цялата сграда от служители на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", спряно е и електричеството вътре с цел безопасност", допълни Михайлов.

Областният управител на Благоевград също така апелира хората, които са в близост до сградата да се отдръпнат, понеже съществува реална опасност от нови срутвания, а скоростта на вятъра може да отпрати срутените части в неопределена посока.

Снимка 379993

Източник: БГНЕС

Инцидентът е станал около 18:00 часа.
Свидетели разказват, че се е усетила миризма на изгоряло, след което се е чул силен тътен и цялата фасада е паднала, информира Нова.

Мол "Ларго" е по-големият от двата мола в областния град. Той се намира на централния площад "България".

Сградата на бившия ГУМ беше изцяло ремонтирана през 2014 година. Тогава на фасадата беше поставена обшивка от метални светещи пана.

Силните ветрове започнаха, множество сигнали за изкоренени дървета в страната
Обновена

Силните ветрове започнаха, множество сигнали за изкоренени дървета в страната

Периодични пориви в Пазарджик със скорост около 105 км/ч

Днес в 23 области в страната е обявен жълт код за силни ветрове. Област Благоевград е една от тези области. 

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН към 18 часа скоростта на вятъра в Благоевград е около 60 км/ч.
В последните часове има и сигнали за паднали дървета, без пострадали.

Далеч по-силни пориви са регистрирани в Пазарджик, Сливен и Оряхово, където скоростта на вятъра достига до 90 км/ч. 
В Пазарджик средната скорост на поривите е около 76 км/ч, с пулсации от близо 105 км/ч.