Активистите от "Спаси София" сигнализират за скандален и скъпоструващ ремонт на Столичната община.

Те посочват, че в доклад към Общинския съвет управляващите от ГЕРБ и ВМРО предлагат да се дадат 3 млн. лв. за ремонт на старо панелно общежитие в автобусния гараж в кв. "Дружба".

От гражданската организация подчертават, че цените в офертата на спечелилата фирма са силно завишени спрямо пазарните цени, като стойността на материалите според тях е завишена многократно.

Активистите посочват, че за топлоизолацията от общинския бюджет ще се платят между 4 и 5 пъти над пазарните цени, а за тоалетните, радиаторите и ламината - от 2 до 4 пъти по-скъпо. Дори цената на дюбелите и розетките според организацията достигат над 10 пъти цените на дребно.

За "Спаси София" са нереални и цените, които ще се плащат щедро - 62 000 лв. за скеле, 12 000 лв. за премахване на балатуми, wireless точки за 10 000 лв. и усилвател за телевизионен сигнал за 16 354 лв.

По техни сметки излиза, че цената на ремонта на сградата е 1852 лв. за квадратен метър, т.е. почти колкото ново жилищно строителство. Според тях това е притеснително, тъй като в случая става въпрос за ремонт на съществуваща сграда, така че цената на имота, конструкцията и голяма част от строителството не са включени.

От "Спаси София" са категорични, че за същите пари Столичната общината е можела да построи нова качествена сграда на по-атрактивна локация в сравнение със старата сграда в автобусния гараж "Дружба".

Според независимия общински съветник Борис Бонев е необяснимо и защо ремонтът е започнат без одобрението на Столичния общински съвет и без осигурени средства от бюджета на Общината. Той изрази опасение, че управляващите вече "са вързали ръцете на Столичната община и са принудили софиянци да платят тази колосална и необоснована сума за ремонт на старо общежитие".

От "Спаси София" настояват поръчката незабавно да бъде спряна и Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши пълен одит. Те призовават и кмета Йорданка Фандъкова да възложи вътрешен одит на ремонта.