Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова днес не се появи в Княжеската градина, за да се поклони пред Паметника на съветската армия - МОЧА, който е в процес на демонтаж.  Така и присъстващите на мероприятията в София се стопиха до десетки и оставиха цветя и трансперант "България помни" на строителната ограда, която обгръща монумента.

Какво помни България - цветя и венци на оградата на МОЧА

Какво помни България - цветя и венци на оградата на МОЧА

Граждани с руски знамени и пред Незнайния воин и пред полудемонтирания МОЧА

Елеонора Митрофанова обаче се появи в Пловдив, където заедно с пловдивчани и почетния консул на Русия в града Георги Гергов поднесе венци и цветя на паметника на Альоша и почете 9 май - Денят на победата, който се отбелязва като най-големия празник в Руската федерация. Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове, също по традиция съвременният руски флаг преобладаваше над българските знамена. БНР съобщава, че стотици пловдивчани са присъствали на церемонията, макар и на снимките, разпространени от събитието, множеството да е по-скоро от десетки.

Митрофанова е изнесла и слово.

Днес покрай руското знаме, издигнато на пилон пред кметството в Дупница, имаше и напрежение, като дори става въпрос за сигнал в МВР и предупреждение от ДАНС.

Костадин Димитров: Премахването на "Альоша" не стои на дневен ред

Костадин Димитров: Премахването на "Альоша" не стои на дневен ред

От месеци общинските съветници от ПП-ДБ настояват за премахването на паметника

Обширен репортаж публикува обаче агенция ТАСС, въпреки че рядко погледът на руските журналисти попада на България. Според ТАСС паметни мероприятия, посветени на Победата във Великата отечествена война, са се състояли в градовете на България, като най-масовите мероприятия с митинги-концерти са били на братската могила в столичния район "Лозенец" и на Альоша в Пловдив. Посочени са и градовете Бургас и Варна и други, без да се споменават имената им.

Според агенцията и в двата града са се събрали по "няколко стотин граждани" - сред които български ветерани от ВСВ, политици, представители на обществени организации, антифашисти, руски граждани и руски дипломати. Към Елеонора Митрофанова са се присъединили и дипломати от Армения, Белорус, Виетнам, Казахстан, Китай, КНДР, Куба, Монголия и Сърбия. Изброените държави съвпада почти с присъствалите днес на Червения площад официални представители, с изключение на Лаос и Бисао-Гвинея, които вероятно нямат посолства у нас. Кореспондентът на ТАСС съобщава и че много от участниците в церемониите са носили портрети на свои родственици, воювали против фашизма. След няколко изречения става ясно, че ТАСС се позовават на информация от Националното движение на русофилите. В митинг-концерта се включила и българската група "Грамофон", които изпълнили популярни съветски песни от военните години.

ТАСС цитира и части от речта на Митрофанова в Пловдив: 

Според Митрофанова няма друг ден в историята на "нашата страна", когато връзката на времето, ценността на живота и любовта към Родината са били толкова ярко откроени. "Все пак наистина ставаше дума за съществуването на нашия народ и самата държава... Трудно е дори да си представим колко чудовищен ще стане светът под властта на "кафявата чума", каза Митрофанова.

Дипломатът не пропуска да отбележи, че днешните събития показват, че през 1945 г. нацизмът е победен, но не и унищожен. "Той се сраства с русофобия, възхвала на фашистките престъпници, пренебрегване на ролята на ООН и международното право, ние не можем да позволим той да се въздигне в пълна степен", посочи Митрофанова.