Поради повишаване на нивото на река Дунав, в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е активирано оперативното звено, което следи обстановката денонощно.

Според последните прогнози в близките седем дни предстои повишението на нивото на Дунав да продължи с по-бавни темпове.

Очакват се затруднения при оттичането на притоците. Водните количества на реките в по-голямата част от Дунавския район са около праговете за високи води. Регистрирани са повишения на нивата на вътрешните реки, притоци на Дунав. По-значителни от които: в долните течения на реките Огоста и Искър и в средното течение на река Янтра. Вследствие на прогнозираните валежи се очаква нивата на реките в целия Дунавски район да се повишават. По-значителни повишения се очакват утре и вдругиден.

МОСВ препоръчва въвеждане на повишен контрол върху защитните съоръжения и отводнителните системи в крайдунавските области и общини. Особено внимание да се обърне на териториите южно от дигите на реката, както и на прилежащите територии на местата на вливане на притоците.

Също така властите препоръчват на гражданите да следят прогнозите за времето и за състоянието на реките, да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове.

При създадена критична ситуация, във връзка с вредното въздействие на водите, подавайте информация на телефон 064/885 100 в периода от 9:00 до 17:30 часа в работно време и на GSM 0886 330 485 – денонощно.