Служители и работници в Областната администрация на София заплашват с безсрочна ефективна стачка, ако няма адекватно увеличение на заплатите им.

Те смятат, че увеличението на основните месечни заплати приети с Постановление № 79/03.04.2024 г. на Министерски съвет, е обидно.

Общото събрание на работниците и служители е изпратило искания до областния управител на София Вяра Тодева, както и до Министерския съвет за преговори съгласно Закон за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС).

Преговорите ще бъдат водени за максимален срок от 14 дни, считано от получаване на исканията.

Ако не се постигне споразумение в този срок, административните служители и работници заплашват с безсрочна ефективна стачка. Тя ще се изрази в преустановяване на работния процес след 11 часа всеки работен ден

В останалото време ще се преустанови работа изцяло, включително обслужване на граждани, регистриране на преписки и документи, процесуалното представителство по делата, възложени на Областния управител на София, както и тези, по които той или администрацията е страна, и организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. 

Държавни служители поискаха справедливи заплати под прозорците на властта

Държавни служители поискаха справедливи заплати под прозорците на властта

Множество служители получават минималната работна заплата в страната