Бедствено положение бе обявено в исперихското село Лъвино, което бе ударено от смерч, продължил малко повече от пет минути и придружен от дъжд, съобщи БТА.

Новоизбраният кмет на община Исперих, инж. Белгин Шукри, информира, че решението е взето след заседание на Общинския кризисен щаб. Смерчът е станал причина за разрушаването на покривите на повече от 150 къщи и повали над десет електрически стълба.

Възникналите аварии оставиха Лъвино и още десетина села без ток. "Електроразпределение - Север" е на терен и вече се работи по възстановяването на електрозахранването, като в Лъвино тези усилия ще продължат дълго време поради мащаба на щетите.

Кметът подчерта активното участие на всички държавни институции, включително полицията, пожарната, областната администрация и комуналните служби, които са на място и оказват помощ.

За радост, според кмета Шукри, няма пострадали хора. Въпреки повредите, повечето от жителите на село Лъвино са решили да останат в своите домове, докато други са настанени при своите семейства и приятели. Общината е предложила възможност за настаняване и в бившата детска градина, ако се наложи.

Очаква се утре да бъде сформирана комисия, която ще проведе оглед на понесените щети и ще оцени необходимостта от допълнителни ресурси за възстановяване на нормалния живот в пострадалите райони.

Оранжев код за опасно време за цяла България

Оранжев код за опасно време за цяла България

Прогноза за времето