Сметището в Цалапица затваря врати за 3 общини от областта, които не са сключили договори за депониране на отпадъците с Пловдив.

Това съобщи заместник-кметът Петко Атанасов, след заповед на кмета Славчо Атанасов. 

От този следобед няма да се допускат коли на общините Стамболийски, Кричим и Перущица. Първата община, на чиято територия е сметището, има натрупани дългове над 100 000 лева от средата на 2008 година.

От общината обясниха, че има в сила влязло решение на Общинския съвет за цена от 18,46 лв., и то не е обжалвано от областния управител Иван Тотев.

Директивата на ЕС изисква завишаване на цената, заради задължителното рециклиране на отпадъците обясни началникът на отдел "Управление на отпадъците" Лилия Таскова.
По думите и основният принцип на депонирането е :"Замърсителят плаща, а тези общини отказват да го приложат и остават в неизгодна позиция."

Заповедта на кмета Атанасов обаче противоречи на издадено предписание от РИОСВ и на уверенията от миналата седмица.

Същевременно директорът на сметището в Цалапица Петър Тодоров съобщи, че всички сметоизвозващи автомобили, включително и тези на общините длъжници, ще бъдат допускани безпробленно.

Това е залегнало в официално изискване на РИОСВ, за да не се допусне опасност от екологично замърсяване, обясни Петър Тодоров.