Собственици на имоти в урбанизираната територия на местността "Поляните" в село Синеморец, община Царево, изпратиха отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

На 11 септември 2022 г. те организираха протест на моста над река Велека, като обявиха, че не могат да ползват имотите си в този район, като поискаха съдействие от държавните и общински институции. Собствениците на земи във въпросната местност обясниха, че имат проекти за изграждане не на хотелски комплекси, а на едноетажни и двуетажни вили, които няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като презастрояване.

Те настояват за спешна среща с регионалния министър Иван Шишков и началника на ДНСК Деляна Панайотова, в която да се включи и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Заплашват, че ако не се проведе такава среща в най-кратък срок, протестните им действия ще продължат в нови форми на гражданско неподчинение.

Според недоволните собственици държавните институции от години възпрепятстват развитието на района "под необоснования и произволен натиск на зелените организаци", въпреки че по силата на държавната санкция парцелите им били с урбанизиран статут от близо 25 години.

"Молим да обърнете внимание на факта, че ние сме собственици на имоти, които по силата на държавната санкция имат урбанизиран статут от много години, обстоятелство, което установяват нашите документи за собственост. Молим държавата да защити правата ни на собственици на урбанизирани парцели, които ни е предоставила преди много години и да не допуска привилегировано третиране на онези, които бързо са се възползвали от незаинтересоваността на предишната власт и са построили вече в Поляните огромни постройки", се призовава в отвореното писмо.

Собствениците се оплакват от политически манипулации на "зелени" активисти сметка на притежателите на земи в района. Те допълват, че голяма част от урбанизираната местност "Поляните" вече отдавна е застроена.

Прокуратурата се самосезира за незаконен басейн край Синеморец

Прокуратурата се самосезира за незаконен басейн край Синеморец

Проверката е в едномесечен срок

"Доста сериозни по размер сгради от повече от 15 години надвисват над самия плаж Бутамята. Недовършени и незаконни груби строежи отдавна са разпръснати из цялата местност. Те всички са разрешени или изградени преди сегашната общинска власт, която обаче единствено интересува въпросните "зелени" организации. Неизвестно защо сега атакувани са само имоти в непосредствено съседство в тази една и съща урбанизирана територия. За разлика от старите многоетажни постройки, от които "зелените" не се интересуват, новите проекти, обект на тяхната атака, са предимно за едноетажни и двуетажни вили, предвидени в големи по размер парцели, които няма да презастроят и загрозят местността", обясняват възмутените собственици.

Те изтъкват, че през последните две години по политически причини с цел събиране на гласове и дискредитиране на определени институции, включително на местната общинска власт, определена група хора внушава чрез медиите неверни твърдения относно местност "Поляните".

"По-специално, няколко така наречени "зелени организации" и техни членове от големите градове настанили се наскоро в село Синеморец чрез агресивни медийни изяви ангажират общественото влияние с неверни твърдения. Особено активна е тяхната фейсбук страница "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". Страницата очевидно е създадена да обслужва определени политически интереси", се обяснява в писмото.

Писмото е адресирано до регионалния министър Иван Шишков, екоминистъра Росица Карамфилова, шефа на ДНСК Деляна Панайотова и кмета на Царево Георги Лапчев, които се призовават да разгледат внимателно казуса и да не допускат политически игри и манипулации да нарушават конституционните права на гражданите.

"Молим държавата да защити правата ни на собственици на урбанизирани парцели, които права ни е предостъпила преди много години и да не допуска привилегировано третиране на онези, които бързо са се възползвали от незаинтересоваността на предишната власт и са построили вече в Поляните огромни постройки. На този етап имаме разбиране единствено от кмета на гр. Царево - г-н Лапчев, който нееднократно е представял казуса пред отговорните институции", посочват още недоволните собственици на имоти.

Нарушение на дюните на плаж в Синеморец

Нарушение на дюните на плаж в Синеморец

При проверката е установено, че на плажа е работила оторизирана техника