Областен кризисен щаб за област София е сформиран на територията на централна жп гара, на втория етаж.

Щабът се намира на втория етаж, състои се от две обособени помещения около 300 кв. м. , оборудван е с всичко необходимо - легла, маси, столове, храна, санитарни и хигиенни принадлежности, включително и храна за малки деца и памперси.

Денонощна телефонна линия - контактен център на Столична община - тел. 070017310

На разположение денонощно са екипи на Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" и на Столична организация на БЧК. На разположение са и два микробуса на Столична дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и един микробус на Столична община, които ще превозват украинските граждани до летището, до места за настаняване, при необходимост и до Агенцията по бежанците или до СДВР за регистрация и придобиване на статут на бежанци.

Временния център е създаден с цел украинските граждани да преминават през него и да престояват за кратко-няколко часа или ден, докато бъдат регистрирани, превозени до места за настаняване, а впоследствие да бъдат подпомогнати в търсенето на работа.

Първите украински граждани, които ще преминат през временния център, пристигат днес в 21.30 с влака от Русе.

Основна задача е да се създаде организация и да се осъществи координация за оказване на подкрепа и съдействие на хора, търсещи закрила във връзка с кризата в Украйна на територията на област София, събиране и структуриране на лични данни на лицата, осигуряване на транспорт, настаняване и изхранване, здравно и социално обслужване, заетост, образование, привличане на неправителствени организации и физически лица, предлагащи доброволна помощ.