От утре на сметището в Цалапица започва приемането на балите софийски боклук, съобщи кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

Договорените 100 хиляди тона трябва да бъдат депонирани до месец юни, по силата на договора със столична община, и за което - Пловдив ще получи 25 милиона лева.

Днес в общината е получено писмо с уверението, че цифрата 50 хиляди тона за допълнителни количества, която се появи в публичното пространство, е била техническа грешка.

Договорката ни със столицата е за нови 30 хиляди тона срещу още 8 милиона лева, 5 от които ще бъдат дадени на община Раковски като компенсация, че Екозаводът е на нейна територия- потвърди кметът Славчо Атанасов и многозначително коментира, „грешката е вярна".

Маршрутът на балите столична смет не преминава през населени места, обясни експертът в отдел екология на общината Лилия Таскова.

Камионите ще излизат от магистрала „Тракия" на отбивката до ресторант „Хепи" и ще се включват в Пазарджишко шосе през новото колело с околовръстния път, съобщи радио Пловдив.

Удължено е работното време на сметището, за да се работи максимално в светлата част на денонощието, допълни експертът и увери, че няма да има проблем с технологичната обработка на балите.