С 33 гласа „за", 6 „против" и 6 „въздържал" се пловдивският Общински съвет взе решение да обжалва постановлението на правителството, според което сметището в Цалапица трябва да приеме още 30 хиляди тона бали софийски боклук.

Против се обявиха представителите на „Атака" и ГЕРБ.

Заради неизпълнението на поетите от правителството финансови ангажименти към община Пловдив за предишното извозване на 100 000 тона от софийския боклук, пловдивските съветници отмениха старото си решение.

Припомняме, в сряда Министерският съвет прие Решение за обезвреждане чрез депониране на натрупаните до момента и балирани отпадъци на Столична община в четири региона на страната - Ловеч - 40 000 тона; в регионална система Карлово - 60 000 тона; в регионална система Цалапица - 30 000 тона; в регионална система Севлиево - 20 000 тона.

Общинският съвет реши да повдигне спор за компетентност пред Министерския съвет, а след това и пред Конституционния съд за издаването на актове за управлението на отпадъците, които изземват правомощията на кметовете.

Прието бе председателят на общинския съвет Илко Илиев и изключената от ГЕРБ Дани Каназирева да представляват Пловдив пред двете държавни институции.

Почти единодушно бе одобрено предложението до 30 дни кметът Славчо Атанасов да обяви дата за закриване на депото в Цалапица и да определи друга дата, от която отпадъкът да започне да се извозва в Шишманци.

Ще бъде определен и неприкосновен резерв за нуждите на Пловдив и съседните общини, депониращи в Цалапица, за да не се стигне до екологична криза, ако възникне проблем с приемането на отпадъците в завода в Шишманци.

Комисия от шестима представители от политическите сили в местния парламент ще преговаря с правителството за депонирането на отпадъци на сметището в Цалапица. Председател на комисията ще бъде Илко Илиев.