За подготвян "скандален ремонт" в Борисовата градина предупреждават активистите от "Спаси София" и независимият общински съветник Борис Бонев.

Те посочват, че докладът на зам.-кмета по екология Йоана Христова, който тази седмица се гледа в комисиите на Столичния общински съвет, предвижда ремонт за 12 млн. лв. на Борисовата градина в частта около Езерото с лилиите и алеите, водещи към братската могила.

Според Борис Бонев обаче така предложеният проект създава сериозни проблеми, които могат да доведат до ремонт по подобие на този в Западния парк.

От "Спаси София" напомнят, че ремонтът там се бави вече няколко години и целият парк е неизползваем за гражданите.

Според Бонев в Доклада се иска разрешение администрацията тепърва да кандидатства за финансиране на ремонта на Борисовата градина, а същевременно зам.-кметът Йоана Христова призна, че това вече е сторено още през декември 2019 г. въпреки липсата на одобрение от съвета.

Обещано: В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство

Обещано: В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство

Допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на парка

Бонев повдигна и въпроса с липсата на обвързаност на този ремонт с течащата процедура за приемане на подробен устройствен план на Борисовата градина. По думите му е абсолютно недопустимо да се извършва ремонт за милиони сега, при положение че ПУП-ът може да предложи съвсем друг вид на парка.

От "Спаси София" подчертават, че въпреки показаните много конкретни левови стойности за ремонта, подробни количествени сметки не са предоставени на общинските съветници. Според Бонев е очевидно, че става въпрос за схема за усвояване на свободни европари, а не за желание Борисовата градина да получи качествен ремонт.

Съветникът припомни, че по програмата, по която ще бъде финансиран ремонтът на парка, е било възможно да се финансират ремонти на междублокови пространства, строителство на общински паркинги, ремонти на тротоари, изграждане на велоалеи или ремонти на други зелени площи.

Откровена лъжа били твърденията за строителство в Борисовата градина

Откровена лъжа били твърденията за строителство в Борисовата градина

Фандъкова иска паркът да запази настоящия си вид

Бонев попита на база какъв анализ е избран ремонт на Борисовата градина, която е в сравнително добро състояние, а не например градинка "Рила", Княжеската градина или парк "Овча купел", които по думите му тънат в разруха. По тази причина независимият съветник предложи точката да бъде отложена заради всички свързани с нея проблеми, което беше прието от останалите съветници.

"Спаси София" припомни, че става въпрос за същия екип, на който е възложен ремонтът на Западния парк. Те са категорични, че Борисовата градина като ключов парк и част от паметта на София не трябва да бъде опитно поле.

Според организацията, когато единственият мотив е усвояване на пари, а проектът минава без никакво обществено обсъждане, резултатът е предвидим.