За мен е важно да възстановяваме парковете и градините в София, но и да се запознаваме с историята им. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС. Днес градоначалникът провери как изглежда създаденият от градинаря Йосеф Фрай розариум в Борисовата градина.

Тя посочи, че възстановеното пространство е на площ от 3 дка и на него са засадени около 7000 растения, от които 2000 рози. Изцяло възстановено е и осветлението, има охрана, а скоро ще бъдат поставени и видеокамери.

По думи на градоначалника цялата инвестиция струва около 780 000 лева.

Относно твърденията, че новият подробен устройствен план на Борисовата градина предвижда строителство, Фандъкова заяви, че става въпрос за откровени лъжи и спекулации. Тя подчерта, че планът все още не е приет и предстоят обсъждания.

Воеводата Контрера не иска да се бърза с ремонта на Борисовата градина

Воеводата Контрера не иска да се бърза с ремонта на Борисовата градина

За да не стане като с "Графа"

Снимка 426406

Източник: БГНЕС

"Приемането на плана е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван, няма да бъде променян драматично. Моята лична позиция е той да бъде запазен във вида, в който го обичаме и сме свикнали да го виждаме", коментира кметът.

Тя подчерта, че ще настоява да не се изгражда климатично училище в парка, както предвижда новият устройствен план, но ще иска да се запази конната база.

Фандъкова добави, че ресторантът "Веселото село" и автокъщата до бул. "Драган Цанков" ще бъде премахнати, но това се бави, защото заповедите се обжалват.

Тя заяви и че съществуващите стадиони трябва да бъдат реновирани, без обаче да се разширяват като площи. По нейни думи ще бъде възстановена и пързалката на стадион "Юнак".

Нов стадион в Борисовата градина няма да има според арх. Здравков

Нов стадион в Борисовата градина няма да има според арх. Здравков

До момента не е внесен никакъв проект

Снимка 426408

Източник: БГНЕС

По думи на Фандъкова общината е заделила 20 млн. лева за ремонтиране и изграждане на нови паркове, като в момента се работи в Южен парк, Северен парк и Западен парк, проектира се парк "Дружба" и се ремонтират градини в междублокови пространства в кварталите.

Тя обяви, че до няколко седмици ще тръгне и тролей №7, който ще свързва "Люлин" с "Манастирски ливади", като единствената промяна е, че той няма да се движи по "Фритьоф Нансен", но изградената контактна мрежа ще остане.

Кметът обясни, че предвидената по план велоалея на бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел" няма да бъде изградена, защото според изискванията широчината трябва да е 1.5 м, а габаритът на съществуващия булевард не позволява да се изгради такова трасе.

"Консервативният" план за Борисовата градина - 4 паркинга, нова сграда и...

"Консервативният" план за Борисовата градина - 4 паркинга, нова сграда и...

В "Маймунарника" - най-много бира