Част от новопостроената инфраструктура за новия тролей, който трябваше да замести закритото трамвайно трасе до кв. "Лозенец", няма да се използва. За това сигнализират от "Спаси София".

Недоволството на организацията е породено от удължаването на маршрута на новия тролей с над 1 км, като от НДК до Петте кьошета той ще пътува през Попа, вместо да се ползва новоизградената мрежа по бул. "Фритьоф Нансен".

Удълженият пробег ще коства на столичани над 170 000 лв. годишно, изчисляват активистите. Според тях освен излишни харчове решението ще се отрази негативно и върху времето за пътуване, поради което линията няма да бъде предпочитана от пътниците.

Времето за пътуване от Лозенец до НДК и Петте кьошета, където хората се прекачват на метрото и други линии на наземния транспорт, се удължава с 5-10 минути, което обезсмисля линията, обясняват от "Спаси София".

Столичани недоволстват заради премахнат трамвай

Столичани недоволстват заради премахнат трамвай

Не одобряват пускането на тролей по трасето и са готови на протест

Те припомнят, че тролейбусното трасе по бул. "Фритьоф Нансен" е било построено след решение на Столичния общински съвет, а настоящата разпоредба от там да не преминава тролей била направена еднолично от зам.-кмета по транспорт Дончо Барбалов и погазвала решението на Съвета.

От организацията негодуват заради липсата на транспортна политика на Столичната община.

"В най-замърсената столица в ЕС колите явно са по-важни от осигуряването на място за екологичните тролеи. Това е поредното доказателство, че градският транспорт е последен приоритет на управляващите", посочват в своята позиция.

От "Спаси София" подчертават, че това е второто погазено обещание на кмета Йорданка Фандъкова.

"Преди две години тя публично заяви, че трамваят в Лозенец няма да се закрива, но само година по-късно инициира неговото унищожаване. Сега няма да спази и обещанието, дадено пред софиянци, че тролеят ще замени трамвая, без да влошава транспортната услуга", посочват те.

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Според кметицата недостига на шофьорите води до извънреден труд