С арт инсталация гражданската организация "Спаси София" засадиха цветя на "разораната нива", както се изразиха те на тротоара до Съдебната палата. На тези липсващи плочки хората си чупят крака, ръце и се спъват, но понеже не смятаме, че това трябва да бъде вида на центъра на една европейска столица като в разораната нива решихме да посадим цветя и друга растителност, за да има облагородяване на пространството, обясни лидерът на гражданската организация Борис Бонев.

След като "Спаси София" сигнализира за този тротоар още през 2021 г. той все още е с дупки, хлопащи или липсващи плочи и буци стар бетон. Преминаването му е не само неудобно, но и опасно за всички жители и гости на столицата, обясни Бонев.

На това място трябвало отдавна да се случи проектът за ремонт на площад "Света Неделя", който бил един от основните проекти на столичния кмет Йорданка Фандъкова. С това развитието на града за поредна година и пореден мандат е забавено, изтъкна Бонев.

Той напомни, че още преди 2 години в качеството си на общински съветник изпратил искане за спешен ремонт точно на този тротоар, но до този момент не е правен спешен ремонт и няма отговор на Столична община. Отново една работа се прави на хаос, без никой да контролира дали изискванията се спазват, каза Бонев.

"Спаси София" ще настоява ремонтът на тротоара до Съдебната палата да се ремонтира преди местните избори. Ясно е, че в този мандат на местната власт големият ремонт на "Света Неделя" няма да започне и честно каза и по-добре да не започва предвид качеството на администрацията, която реализира ремонтите в града, каза Бонев в отговор на въпрос на News.bg

 „Спаси София“ се оплака от натиск от ГЕРБ и ДПС

„Спаси София“ се оплака от натиск от ГЕРБ и ДПС

От партията на Борис Бонев твърдят, че използват ЦИК „като политическа бухалка“

Арх. Иван Караджов добави, че трябва да има стандарт за тротоарите, за да може веднъж за винаги тези, които възлагат и тези хора, които контролират изпълнението на ремонтите, да не говорят свободни съчинения. Във всеки един град има такива стандарти - било то писани или неписани, но така приетият заем от 120 млн. лв. за тротоарите в момента се усвоява без да има нито един тротоар и публично пространство в София, което да се реализира по този уж приет от Столична община стандарт, обясни Караджов.

Арх. Росица Николова допълни, че проектът за обновяване на площад "Света Неделя" на италианския архитект "Фукас" се обжалва в съда, но това не трябва да е причина софиянци и гостите на града да ходят по разбити тротоари.

Фирмата, която реди жълтите павета, не била получила и лев

Фирмата, която реди жълтите павета, не била получила и лев

Фандъкова се хвали и със строежа на детски градини

По-късно от Столична община съобщиха, че планираният ремонт на западния тротоар на бул. "Витоша" между ул. "Позитано" и ул. "Св. София" ще започне до седмица. Столична община е възложила възстановяването му на 20 февруари 2023 г. по линия на текущия ремонт.

Тъй като обектът попада в обхвата на археологическия резерват "Сердика-Средец", преди начало на ремонта бе поискано разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, посочват от СО.

От пресцентъра обясниха, че изпълнението на цялостния проект за ремонт и възстановяване на пл. "Св Неделя" се забавя поради 9 жалби от търговски обекти в района, подадени срещу разрешението за строеж. 7 от жалбите до момента са решени от съда в полза на Столична община.