Втора лавина е паднала над Банско днес. Обявена е висока степен на лавинна опасност.

Планинските спасители издирват двама души след втората лавина, съобщи Нова телевизия.

При падналата първа лавина бе спасен сноубордист. Към момента е спорна възрастта на мъжа - 20 или 36-годишен е. Той е влязъл в улей в района на Банско, получило се подсичане на снега и лавината го е затрупала.

Той е изваден жив. Планински спасител е успял да измъкне от снега мъжа, който бил в безсъзнание. Сигналът за паднала снежна маса и затрупан човек в улеите на местността "Ечмище" е подаден около 11 часа днес, съобщи БНР.

Времето и другарската взаимопомощ са най-важни при затрупване от лавина

Времето и другарската взаимопомощ са най-важни при затрупване от лавина

Планински спасители демонстрираха изваждане на затрупан от лавина човек във Витоша

Сигналът е подаден от сноубордисти, които са били в същия район. Веднага към мястото са тръгнали планински спасители.
Затрупаният сноубордист е изваден на 10-та минута, в безсъзнание и с глътнат език. Оказана му е първа помощ, а след това в съзнание е транспортиран до здравно заведение.

Планинските спасители признават, че при подобни случаи оцеляването е 1 на милион. "Животът му е спасен, благодарение на бързата намеса на колегата. Буквално 1 минута е била фатална, но за щастие всичко се размина без сериозни последици", коментираха колеги на Груйчев.

По информация на планинските служби опасността от лавини в района е много висока. Само за няколко часа са паднали 2-3 лавини по улеите на Чашата.

Мнозина авантюристи излизат извън ски пистите и карат по необработени терени, с което рискуват не само своя живот, но и живота на планинските спасители.