Спират тока на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна, съобщава БНТ.

Очаква се скоро голяма част от персонала да напусне. Работещите в болницата не са получавали заплати от 10 месеца. Те обаче засега стоят на работа, защото повечето са пенсионери и получават някакви доходи.

Днес електричеството в лечебното заведение ще бъде спряно за два часа, утре за четири, а от сряда окончателно ще бъде спряно.

Директорът на болницата доц. Христо Ганчев заяви, че ако токът спре, ще вземе болните и ще ги заведе при кмета или председателя на общинския съвет.

Той обясни, че дължимата сума за ток е 65 000 лв., което според него не е много за общината.

Без пълни заплати от 8 месеца са специалистите от Белодробната болница във Варна

Без пълни заплати от 8 месеца са специалистите от Белодробната болница във Варна

Обмислят колективна оставка

"Абсурд е да оставим болницата без ток. Не може да се приготвя храна, да се правят процедури. Болницата е извън града, знаете ли какви неща могат да се случат. Това е пълен абсурд", категоричен бе той.

Доц. Ганчев посочи, че част от проблема е фактът, че в болницата един туберкулозно болен се издържа за 60 лв., а има нужда от 90 лв. на ден.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че планират увеличение на средствата за болен на ден. Те обаче припомниха, че едноличен собственик на капитала на болницата е община Варна.