Спрян строителен обект създава опасност от свлачище и застрашава домове на десетки в Смолян, пише bTV.

Застрашените къщи се намират на улица "Проф. Асен Василев" в областния град. Хората, чиито домове се намират на улицата, разказват, че мечтаят пътят да бъде асфалтиран повече от 30 години.

Жителите са организирали множество подписки към местната управа. Лично председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък им обещал да се отпуснат средства за улицата и тя да бъде ремонтирана.

Пред 2 месеца Община Смолян възлага обществена поръчка на частна фирма за ремонтни дейности, които включват изграждането на подпорна стена на улицата. Местните обаче са категорични, чебемонт не се извършва.
На 15 октомври тази година започнало строителство, но за двата месеца досега били извършени само някои изкопи, които всъщност подпокали 4 къщи и създали опасност от образуването на свлачище.

"Започна строителството от 15 октомври и ние се зарадвахме, че най-сетне след 30 години ще имаме поне стена, след това воден цикъл и най-накрая вероятно и асфалт, но за два месеца тука нищо не е направено, само кал. Подкопаха четири къщи и оставиха всичко да се руши, без да ни дават никакъв отговор", разказа за телевизията Костадин Узунов, който е един от живеещите на улицата.

От общината в Смолян обясняват, че вече има издадена заповед на фирмата изпълнител на ремонта да се вземат незабавни мерки за укрепването на ската от скалната маса с дига в единия от участъците.

В коментар от строителната фирма уверяват, че имат готовност да започнат работа веднага, след като се премахнат стълбове в района.

Хората обаче се опасяват и че ремонтът няма да приключи в срок, защото на терена не се работи.

Междувременно пък стана ясно и че правителството отпуска сумата от 650 хиляди лева на Община Смолян за ремонта на улица "Проф. Асен Василев".