Жители на столичния квартал "Факултета" протестираха на булевард "Възкресение" срещу декемврийските си сметки за ток. Според тях, сметките са надписани, съобщи БНР.

Протестът премина спокойно и при засилено полицейско присъствие. Жителите на квартала, където живеят предимно роми, скандираха: "Да живее България". Те издигнаха български знамена и носиха плакати с надпис "Стоп на високите сметки".

Столичният "Факултета" негодува срещу високи сметки за ток

Столичният "Факултета" негодува срещу високи сметки за ток

Ще организират протестно шествие

Демонстрантите са убедени, че сметките им за ток за месец декември са завишени необосновано. Те обвиниха електроразпределителното дружество, което отговаря за Северозападна България.

Един от протестиращите заяви, че сметката му за декември е 120 лева, а той има само една лампа, компютър и телевизор. "Банята стана на музей, не смея да включа бойлера", каза протестиращият.

Маргарита Насева от дружеството, което обслужва София - "ЧЕЗ - България", бе категорична, че сметките за ток в кв. "Факултета" са реални. "Сметките за ток са отражение на консумацията - колкото са консумирали, толкова ще платят. Сметките са коректни", каза Насева.

От дружеството обясниха, че през 2017 година електропреносната мрежа в кв. "Факултета" е ремонтирана изцяло и загубите там са намалели от 90 на 20%. Така всичко, което се консумира, се плаща.

Същевременно протестиращите настояха за среща с директорите на електроразпределителното дружество.