1 млрд. лева, вложени за третата метролиния, пропаднаха вчера след дъждовете. За проблема сигнализираха от "Спаси София", които следят изкъсо вложенията на Столична община.

Пропаднал е тротоарът при Медицинска академия, който беше изграден само преди месеци. Според експерти на "Спаси София", продължаващото пропадане вероятно се дължи на лошо уплътнената почва, която се отмива от дъжда, както и заради промяната в подпочвените води, в резултат от строителството на метрото. Тротоарът видимо не отговаря на проектните изисквания.

Според "Метрополитен" най-вероятната причина за пропадането е стар колектор с кабели в много лошо състояние. Този колектор обаче е установен сега, а не преди строителството на метрото. От ЧЕЗ също не знаят за съоръжението си, а за БиТиВи отричат да е част от собствеността, която експлоатират.

Инж. Кирил Зайков от "Метрополитен" категорично не е съгласен да се съизмерват метрото и един тротоар. И то където е извършена единствено подмяна на настилката. Тротоарът като инфраструктура се води към жилищния район и управата на метрото не отговаря за него.