В Стара Загора излязоха на протест в подкрепа на "Марица изток", предаде bTV.

Протестиращите поискаха бъдеще за енергетиката на въглища. Те са обезпокоени от тежкото финансово състояние на най-голямата топлоелектрическа централа в България - "ТЕЦ Марица изток 2". Според синдикалисти от КНСБ тя е "декапитализирана".

Поради високите цени на емисиите, които не влизат в себестойността на произвежданата от дружеството енергия, от две години насам "ТЕЦ Марица изток 2" търпи сериозни загуби. По тази причина от март дружеството работи само на два блока, в резултат на което около 30% от персонала е пуснат принудително в платен отпуск.

С ЕК обсъждат капитализация на дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2"

С ЕК обсъждат капитализация на дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2"

До края на юни ЕСО ще анализира пазара на електроенергия

Заради слабото натоварване на централата негативни последствия има и за дейността на мините. По думи на лидера на КНСБ Наско Митев въгледобивното дружество отчита по-ниски добиви и също е принудено да пуска служителите си в платен отпуск. Той посочи, че в рудник "Трояново 1", който доставя въглища за "Мини Марица изток", месечният план за добив е изпълнен едва на 50%.

Ако не се предприемат мерки, изпълнителният директор на "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да обяви дружеството във финансова несъстоятелност до края на годината.

Припомняме, вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че е обсъдила с Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия възможността дългът на ТЕЦ "Марица изток 2" да бъде капитализиран.

Планират увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2

Планират увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2

По думите на Петьо Иванов целта е централата да не изпадне в несъстоятелност