Полицията в Бургас стартира акция срещу производителите и разпространителите на "друсан чай", предаде БНТ.

Акцията е започнала, след като близки на 17-годишно момче, починало от инфаркт, предполагат, че причината за инфаркта е честата употреба на "друсан чай". Но все още не е установено дали тийнейджърът е починал вследствие на наркотика. Близките му споделят пред полицията, че той често е пушил.

"Друсаният чай" е билка, смесена със синтетични вещества и наркотикът се разпространява все повече сред младежите понеже е евтин.

Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас, каза, че в бургаския кв. "Победа" полицията е установила мобилна лаборатория за "друсан чай" в една от къщите. До този момента са проверени 4 адреса и са задържани 5 души. На един от адресите са задържани двама в момента на приготвянето на наркотика.

Христов уточнява, че има различни разфасовки на "друсания чай", като има и по 5 лева. Той е лесен за производство и "това са бързи и лесни пари".

Наркотикът е заместител на марихуаната, но е по-опасен заради синтетичните вещества, които се впръскват в билките. Те могат да засегнат мозъка и нервната система. Особено опасен е за по-млад организъм, който е по-чувствителен.

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията