Жителите на западните и северните части на София по-чести ползватели на социални помощи, пише "24 часа", позовавайки се на анализ на общинското предприятие "Софияплан" за здравната, образователната, социалната и културната инфраструктура в столицата.

Това са кварталите "Филиповци", "Горубляне", "Сеславци", "Ботунец", "Факултета", "Орландовци", "Малашевци", "Надежда", "Хаджи Димитър", "Западен парк", "Захарна фабрика" и "Кремиковци".

Очаква се недостиг и на социални работници

Очаква се недостиг и на социални работници

Допълниха списъка с професии, за които няма специалисти

Данните са част от поредицата от анализи на актуалното състояние и тенденциите в развитието на Столичната община. Те са първият етап от подготовката на програма за София - новият план за интегрирано развитие на столицата за 2021 -2027 г.

Нуждата от социално подпомагане е свързана най-вече с последиците от застаряващото население на столицата. Демографската ситуация предполага планирането на повече социални услуги, насочени към възрастното население, пенсионерите и самотно живеещите стари хора.

Социалният патронаж в София доставя храна на 1600 души

Социалният патронаж в София доставя храна на 1600 души

Общинското предприятие разполага с 5 кухни

Друг фактор, който в бъдеще ще влияе все повече върху нуждата от социално подпомагане е увеличаващият се брой ученици, които отпадат от образователната система.

Възможно е това да доведе до по-трудно реализиране на тези младежи на пазара на труда и съответно нужда от социална подкрепа за тях, прогнозират от "Софияплан".