Служителите на Столичната община слизат от автомобилите си в Деня за по-чист въздух, който София ще отбележи този петък,16 ноември.

Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет.

Кметът Йорданка Фандъкова призова всички столичани да се включат в инициативата, която се провежда за първа година в България.

Мерките за чист въздух са неефективни, критикуват „Активни потребители“

Мерките за чист въздух са неефективни, критикуват „Активни потребители“

По-високият данък върху старите автомобили няма да промени автопарка

Целта е всички заедно да покажем, че участието на всеки един от нас в преодоляването на този характерен за зимния период проблем е много важно, заяви тя и допълни, че нито една мярка или инициатива не може да се справи с мръсния въздух без съдействието на гражданите и институциите.

До момента участие в Деня за по-чист въздух са заявили над сто училища и детски градини в столицата. Те ще отбележат датата с различни прояви - тематичен "Час на класа", засаждане на растителност в дворовете или писане на есета.

В инициативата ще се включат и представители на различни компании с голям брой служители. Сред тях има комуникационни оператори, вериги бензиностанции, банки или ИТ компании.

Инициативата на Столична община се провежда с подкрепата на посолството на Великобритания в България. Идеята за отбелязване на Ден за по-чист въздух идва именно от Острова, където този ден се отбелязва всяка година в различни градове.

Всички станции в столицата са отчитали замърсен въздух

Всички станции в столицата са отчитали замърсен въздух

В периода 2015-2017 г. всеки пункт е отчел завишени нива на ФПЧ