Столичен общински съвет ще инициира нов референдум за "Младост" през септември-октомври тази година. Това каза в интервю за News.bg инж. Симеон Славчев, общински съветник в Столичен общински съвет, заместник-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Припомняме, че на свое съвместно заседание постоянните комисии в СОС отхвърлиха провеждането на референдум по предложените от Инициативен комитет "За Зелен Младост" въпроси.

Симеон Славчев коментира, че така поставени въпросите от референдума са популистки и не решават проблемите на района. По думите му те са регламентирани в Закона за устройство на територията и Закона за столицата и няма как по тях да се проведе референдум. "Столичният общински съвет не може да вземе отношение по тях", категоричен бе Славчев. Така единият от въпросите, е свързан с промяната на Общия устройствен план и подробните устройствени планове на район "Младост", което е от компетентността на Министерски съвет, а въпросът е свързан с налагането на мораториум върху строежите на територията на район "Младост" е от компетентността на Народното събрание.

"Въпросите, които са поставени от инициативния комитет са незаконосъобразни", посочи Славчев. Той подчерта, че както той, така и колегите му са категорично "за" провеждането на местни референдуми и прякото участие на гражданите в управлението на София.

"Предложих на колегите от Председателския съвет, Столичният общински съвет да инициира местен референдум. Този път истински и непопулистки, защото този, който инициират колегите от "За Зелен Младост" е абсолютно популистки. Той не решава нито един от проблемите на района, напротив задълбочава ги", заяви Славчев.

Според него подобен пример, за който може да бъде иницииран референдум от Столичния общински съвет, е дали да се върне собствеността на прилежащата към блоковете земя на собствениците на жилища.

"Знаете, че в момента тази земя е изцяло общинска. Такъв въпрос би разрешил няколко проблема. На първо място проблемът с презастрояването. Собствениците на земята в междублоковото пространство няма да могат да променят предназначението й. Те ще могат да решават тя да се използва само за детски площадки, спортни такива или пък да бъде залесена и превърната в истинска зелена площ. Собствениците ще могат да се грижат за това пространство и ще допринасят със собствения си труд за облагородяването му", коментира инж. Славчев.

В обобщение, той заяви, че по този начин Столичен общински съвет ще зададе модела, по който може и следва да се случва участието на гражданите в управлението на столицата.

По думите му, ако референдумът в "Младост" , така както е иницииран от Инициативния комитет "За Зелен Младост", бъде допуснат, той би блокирал дейностите и инициативите в целия район, включително строителството на метрото. "Той може да спре развитието на цели райони", категоричен бе общинският съветник.

Симеон Славчев постави въпроса дали инициативния комитет, изготвил въпросите, е информирал жителите на района, че ако подобни решения бъдат приети, те неминуемо ще доведат до повишаване на данъците. "В правомощията на Столичния общински съвет е да инициира такъв референдум. Мисля, че имаме консенсус по тази тема, заяви общинският съветник и увери, че много скоро ще видим обособената група въпроси, по които може да се свика такъв референдум.

Идеята е септември или октомври да се проведе такъв референдум. Тоест имаме достатъчно време да се обсъдят въпросите, да се формулират правилно. Целта е да направим истински референдум. Той да бъде успешен и да покажем модела, по който трябва да се случи прякото участие на гражданите във властта", обясни инж. Славчев.

Повече по темата в интервюто на Десислава Антова със Симеон Славчев