Столична община купува нови осем влака за метрото, съобщава БНТ. Те ще возят пътниците в софийското метро след 2 години.

Влаковете ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати - "Шкода". Мотрисите ще се движат по линии № 1, 2 и 4.

Предвижда се с въвеждането в експлоатация през 2026 г. на осемте влака и на изграждащата се в момента междинна станция между спирките "Сливница" и "Обеля" да се намалят интервалите на движение по линии №№ 1, 2 и 4, предвид нарастването на пътникопотока през последните 2 години и след пускането на новата метростанция. Очаква се тя да обслужва в перспектива над 8000 пътници от трите жп направления в западна посока.

Проектът на влаковете е одобрен през ноември 2023 г. Предвижда се до края на януари 2025 г. да бъдат готови осемте коша на мотрисите. Първият влак ще бъде готов през юли 2025 г., вторият - през август, третият - през ноември, а последният осми влак трябва да бъде приет през март 2026 г.

В новите влакове ще има места за хора с увреждания и велосипеди. Максималната скорост, която те ще развиват, е 90 км/ч. Първият влак, който пристигне, ще бъде подложен на серия от изпитания и чак след това въведен в експлоатация.

Стойността на поръчката е 134 млн. лева. Досега са платени 30% аванс и 10% за проектиране чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 с безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС. За останалата сума "Метрополитен" кандидатства по ОП "Развитие на регионите".

До 4 години ще е готово разклонението на третата линия на метрото

До 4 години ще е готово разклонението на третата линия на метрото

Успоредно със строежа на метрото се строят и буферни паркинги