От Столична община призоваха софиянци да са отговорни и дисциплинирани, дори с цената на временни ограничения и промяна на всекидневните си навици.

С прилагането на по-строги мерки може да ограничим разпространението на вируса и да запазим работеща здравната си система, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Затварят се детските ясли, училищата, университетите, спират извънкласните форми на обучение. Затварят кина, театри, галерии от 16 март.

Мерките, предложени от общината, са разделени в няколко групи.

Първата е насочена към родителите:

- От понеделник, 16 март, софийските училищата се затварят. Министерството на образованието в момента подготвя въвеждането на програми за дистанционно обучение.

- Забраняваме всички мероприятия, които са свързани със събиране на деца и ученици, в това число, занимални, зелени и ски училища и др.

- От понеделник, 16 март, детските градини и ясли на територията на Столичната община се затварят. Взехме това решение трудно, съзнавайки, че то ще доведе до затруднения за много родители, които не могат да отсъстват от работните си места. След първоначалното ни намерение да оставим отворени детските градини, получихме многобройни заявки от персонала за отказ от работа. Затова на този етап ги затваряме и съгласно заповедта на МЗ.

Всички софийски университети се затварят и преминават към дистанционна форма на обучение.

Затварят се всички културни институции - театри, кина, библиотеки, концертни зали, музеи и галерии. Временно е затворена Зоологическа градина - София.

Мерките за закрити обществени места, които се посещават от повече хора са:

- Затварят се всички обекти за хранене, барове, нощни питейни заведения, клубове, дискотекисъсзаповеднаминистъраназдравеопазването.- Затварят се фитнес зали, зали за занимания със спорт, клубове по танци, клубовезатворческидейностиидр., коитопредполагатсъбираненахорасъсзаповеднаминистъраназдравеопазването.- Издаваме указания към управителите на летище "София", БДЖ, Централна жп гара, Централна автогара и другите гари и автогари да организират засилено дезинфектиране. Служителите на каси и гишета да бъдат снабдени със защитни маски.

От Столична община призовават управителите на магазини, аптеки, фирми за доставка на храна, банкови клонове, валутни бюра, каси за плащане на битови сметки, фирми за комунални услуги, спедиторски фирми да обезпечат дезинфекция на помещенията минимум 4 пъти дневно и да снабдят персонала си със защитни маски. Да се осигури дезинфекция на банкомати и ПОС-терминали.

За открити обществени места:

- Започва поетапно измиване с дезинфектанти на контейнери, кошчета за отпадъци и подлези.- Започва поетапно миене на улици и площади, в дните, в които времето позволява.- В ромските махали се дезинфектират местата, на които има по-голямо събиране на хора.- Затваряме фермерските пазари и временните пазари, включително тези пред Националния стадион за спортни стоки, в кв. "Малашевци", животинските пазари в кв. "Подуяне" и в Богров.- Продължава дезинфекция на всички площадки на общинските пазари, пише в мерките, предприети от Столична община.

Мерките в София за градския транспорт:

- Всички превозни средства на градския транспорт се дезинфекцират минимум 2 пъти на ден.

- Засилена дезинфекция на метростанциите

- Временно се спира продажбата на билети от водачите и се затваря за качване и слизане първа врата. Целта е да гарантираме работата на обществения транспорт.

- Временно се спира нощния градски транспорт.- Вратите на всички превозни средства на градския транспорт се отварят автоматично, без натискане на бутон за вратите.- Светофарните уредби преминават на автоматичен режим на работа за пешеходците без натискане на бутона за пешеходно пресичане. Мярката се въвежда поетапно.

Сред мерките на Столична община за възрастните хора и гражданите, които използват социални услуги, е осигуряване на доставка по домовете на лекарства и храна на самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки, с хронични заболявания или трудно подвижни. Това ще става чрез "Социален патронаж". Телефонът за връзка е 02 8188522 и 02 8188523. Доставката ще се извършва от общински служители и при нужда от доброволците на Столична община и БЧК.

- Клубовете на пенсионера се затварят.- Центровете за социални услуги остават затворени за външни хора и със засилена дезинфекция.- Продължава работа на кризисния център за бездомни, като излизането ще бъде при необходимост.

Сред мерките към лекарите и медицинския персонал са осигуряване на защитно облекло и заплати при нарушения режим на работа на общинските лечебни заведения.

На този етап София разполага с необходимия капацитет от легла. Частните болници изразиха желание да участват с медицински персонал, апаратура и легла при нужда. Готови сме да подпомогнем Министерство на здравеопазването в координирането на този процес, увери Фандъкова.

Столичният кмет призовава гражданите да спазват предписаните ограничителни мерки, въпреки временното неудобство, което причиняват.

Сред мерките за предпазване от коронавирус, които да спазваме при ежедневните си контакти е избягване на ръкостискане и поддържане на добра лична хигиена, включително и често миене ръцете си с топла вода и сапун.

- Избягвайте социални контакти и събирания с повече хора без крайна необходимост.- Настоятелно препоръчваме да не се провеждат семейни тържества, на които присъстват по-голям брой хора (в това число сватби и кръщенета). Към момента обредните зали ще извършват сватбени ритуали, но без присъствие на гости в залата.- Избягвайте пътуванията до други населени места.- При възможност използвайте безкасови средства за разплащане (безконтактни кредитни и дебитни карти) с цел избягване на допир до банкноти и монети.

- Препоръчваме на домоуправителите на жилищните блокове и кооперации да организират ежедневно миене и дезинфекциране на входове, асансьори и стълбища.

От нас зависи да успеем да овладеем разпространението на заразяването с COVID-19. Заедно ще се справим, увери кметът Фандъкова.