Общо 45 километра сме заложили за почистване на различни участъци в рамките на настоящата година. 21 километра вече са почистени. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като инспектира поддържането и почистването на река Владайска.

По думите й в София има над 10 основни реки, като в момента се почистват участъци от почти всички тях. Инвестицията в превенцията е една от най-важните мерки за това да не се допускат сериозни наводнения и щети, подчерта кметицата.

Тя увери, че Столичната община всяка година инвестира в почистването на речни корита. Предстои още 600 метра нагоре по река Владайска да бъдат почистени. От Сточна гара дотук участъкът е почистен. Работи се ежедневно и всичко се контролира, уточни Фандъкова.

Превенцията е най-сигурният начин да не допускаме сериозни наводнения, защото при 100 литра на квадратен метър за деня нищо не може да ни спаси. Затова трябва да имаме готовност при реакции на кризи, настоя кметицата.

Само преди 10 години, когато това не било задача на общината, всички реки били обрасли, имало огромни боклуци, напомни градоначалникът. Вече е готова и дигата на река Лесновска, която била изградена през настоящата година.

Готов е и проектът за почистване на река Искър. Реката не е била почиствана от десетилетия, като един участък вече е почистен. Проектът е 10 километра от Панчарево до летище "София" и Фандъкова се надява да получи подкрепата на междуведомствената комисия, за да може да започне почистването на реката.