Столичната община вече е официален собственик на къщата музей на поета Пейо Яворов, съобщава bTV.

По думи на зам.-кмета на София Тодор Чобанов придобиването на имота е голяма победа за обществото. Той подчерта, че това е първият случай, в който подобен обект се придобива от местната власт. Чобанов изрази надежда, че този прецедент ще стане практика други общини също ще потърсят решение за знакови обекти. Той напомни, че все още има старинни сгради и паметници, които са частна собственост и са в лошо състояние.

По негови думи цялото ръководство на Столичната община е гласувало средства за реставрацията на къщата музей. Той посочи и че имотът е придобит за около 20% под пазарната цена. Според него сумата е справедлива и изгодна за данъкоплатеца и е нищо в сравнение с духовния музей в центъра на столицата.

Столичната община влиза във владение на къщата на Яворов

Столичната община влиза във владение на къщата на Яворов

Така дългогодишната сага с продажбата и придобиването на имота най-сетне ще приключи

Той прогнозира, че напролет догодина проектните документи ще бъдат готови и ще започне конструктивен ремонт, за да се гарантира устойчивостта на сградата.

По повод придобиването на имота ще се състои тържество, на което са поканени интелектуалци и членове на Националния литературен музей.

Припомняме, сагата със собствеността продължи няколко години. През октомври миналата година къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. Имотът беше оценен на стойност 1 628 758 лева.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета.

Фандъкова за къщата на Яворов: Не купуваме котка в чувал

Фандъкова за къщата на Яворов: Не купуваме котка в чувал

Общината иска къщата, но собствениците да изяснят собствеността