Кметът на София Йорданка Фандъкова посети на място образувалото се свлачище в Банкя и разговаря с проф. д-р инж. Георги Франгов от ВСУ "Любен Каравелов" и кмета на район Банкя Рангел Марков, с които уточниха предприетите действия. На срещата присъства и директора на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров.

Кметът Фандъкова изиска екипите да работят бързо и в добра координация. До седмица екипът, ръководен от проф.Франгов, който е хидрогеолог, трябва да направи предписания за извършване на аварийно-укрепителни действия с цел стабилизиране на свлачищния процес.

Семейство напусна дома си в Банкя - свлачището приближава

Семейство напусна дома си в Банкя - свлачището приближава

Общината търси хидроинженери

На базата на предписания ще бъдат предприети укрепителни дейности. Успоредно с това в рамките на около един месец ще бъдат направени хидрогеоложки и лабораторни проучвания, с които ще се установи какво е необходимо за проект за трайно укрепване.

Според проф.Франгов най-вероятна причина за свлачището са подпочвени и повърхностни води, както и неправилни зауствания.

Кметът Фандъкова поиска "Софийска вода" да започне видеозаснемане и лабораторни изследвания на ВиК мрежата в района на свлачището.