Обявeна е обществената поръчка за строителство на продължението на третия лъч на метрото в София, съобщава Нова телевизия.

То ще бъде от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до Окръжна болница.

Предвижда се по трасето да се изградят 6 подземни метростанции, а на последната - на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим", ще има подземен двуетажен паркинг.

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните ще имат преградни остъклени стени, които ще се отварят синхронно с вратите на пристигащите влакове.

Борисов: Някой като заговори за корупция - показвам му метрото

Борисов: Някой като заговори за корупция - показвам му метрото

Премиерът горд с най-красивото и евтино метро в Европа

Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата "Гео Милев" и "Черковна", втората ще е на кръстовището на "Гео Милев" и "Н. Коперник", а следващата - при кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска". После метрото ще спира на кръстовището на булевардите "Асен Йорданов" и "Шипченски проход".

Петата станция ще бъде при зала "Арена Армеец", а последната, шеста станция - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Именно там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, като 28 от тях ще са за хора в неравностойно положение.

Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 години.

Общата дължина на участъка е 5 666 м. Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Оферти могат да се подават до 14 април. Прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв.

60 000 столичани ще ползват третия лъч на метрото

60 000 столичани ще ползват третия лъч на метрото

До началото на 2021 г. целият участък влиза в експлоатация