60 00 столичани се очаква да ползват осемте станции на третия метродиаметър, които бяха открити официално днес с водосвет. Най-късно в началото на 2021 г. целият участък ще влезе в експлоатация.

Днес е изключително важен ден за София, отчете градоначалникът Йорданка Фандъкова.

На тържествения старт присъстваха председателят на СОС Елен Герджиков, министърът на транспорта Росен Желязков, изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Борисов: Някой като заговори за корупция - показвам му метрото

Борисов: Някой като заговори за корупция - показвам му метрото

Премиерът горд с най-красивото и евтино метро в Европа

По думите на кмета плановете София да има три метролинии, са от преди 48 години. Затова и тази амбиция трябвало да се продължи. Метрото трябва да продължи да се разширява, според нея, защото то е най-екологичният транспорт.

Йорданка Фандъкова благодари на строителите под земята, на правителството за оказаната финансова помощ и на софиянци за проявеното търпение. Всички станции ще са с преградни стени, които ще се отварят при пристигане на влака, а целта е да се гарантира по-голяма сигурност за пътниците. Нито един лев не сме получили даром, каза кметът на София и отчете, че местното съфинансиране на метрото възлиза на четвърт милиард лева.

Шефът на Метрополитена Стоян Братоев призна, че това е бил най-тежкият участък. По трасето се налагало да се извършват извънредни дейности. 210 000 пътници дневно ще пътуват по цялата трета линия на метрото, когато тя бъде завършена.

Пътуваме безплатно по новия лъч на метрото утре

Пътуваме безплатно по новия лъч на метрото утре

След 14.30 часа гражданите ще могат да разгледат новите метростанции