Голямата строителна фирма "Грома Холд", позната в преди години като "Агромах" отдавна ползва терен от над 10 декара, изключителна държавна собственост, като автопарк за строителната си и пътноподдържаща техника. Под виадукта край благоевградското село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до магистралата е и основната база на дружеството.

Това отговориха на въпроси на БНР от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като разпоредиха незабавно премахване на камионите и строителната техника.

Припомняме, че след пожара край Дупница има заповед на Председателя на УС на АПИ за спешна проверка на всички съоръжения по големите пътни артерии в страната за това дали се използват нерегламентирано пространствата под тях и терени от сервитута им. Пространството под виадукта при с. Бяло поле се оказва точно такъв случай.

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Собственикът Кольо Илиев е с гаранция от 5 000 лв.

В отговор на въпросите на БНР, "Агенция "Пътна инфраструктура" е разпоредила на строителната фирма в срок до 23 август да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ "Струма". От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага".

Строителната компания "Грома Холд" е била изпълнител на два големи участъка от АМ "Струма" - от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле в посока София.

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

До 23 август трябва да бъде извършен обход на всички съоръжения