В Банско започват масирани проверки на всички хотели, заведения и жилищни комплекси, за да се установи къде ползват повече от заявената електроенергия.

Курортът е изправен пред опасността от ежедневно спиране на тока заради свръхпотребление и претоварване на мрежата.

В последните години Банско се разраства с големи темпове.Строят се нови обекти, които да поемат желаещите български и чужди туристи. Наред с това естествено се увеличава и потреблението на електроенергия, коментира БиТиВи.

Голяма част от новите абонати обаче не отразяват в договорите с "Електроразпределение" реалните мощности, които биха искали да ползват, като целта им е да платят по-ниска първоначална сума за включване.

Това според експерти крие риск, особено през зимата, от претоварване на мрежата. Тогава на тъмно ще остане не само хотелът, който е превишил потреблението, което предварително е заявил, а и целия район около него.

За да не се случи това, в зимния курорт се изгражда нова възлова станция, която да поеме по-големите нужди от електроенергия.
Междувременно, обаче, трябва да се проверят и обектите, които са подписали договори на по-ниски стойности и мощностите да се уеднаквят.

Само така "Електроразпределение" ще има реална представа от нуждите в града и ще изгради мрежата си спрямо тях.