Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест, съобщава БГНЕС.

Те настояват за актуализация на цените на техните услуги.

От Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България са категорични, че повече няма да стоят безучастни, а ще търсят конкретни действия по поставените проблеми.

Протестното шествие в столицата премина по няколко лъча. Участниците в него определиха днешната проява като "настоятелно шествие" с искане за конкретни промени.

Ние не протестираме срещу нещо, ние сме дошли с предложение за нещо, даже сме направили и разработки как това нещо да се състои, заяви един от протестиращите.

Таксиметровите шофьори от Благоевград се отцепиха от националния протест

Таксиметровите шофьори от Благоевград се отцепиха от националния протест

Те няма да подкрепят колегите си

Таксиметровите шофьори настояват за адекватни условия на труд и за актуализиране на тарифите за превоз: начална - 2,10 лв.; за километър - 1,30 лв. дневна и 1,50 лв. нощна; повикване - 2,10 лв. и престой - 0,42 лв. за минута.

Целта е на къси разстояния превозът да бъде рентабилен за таксиметровия водач, на средни разстояния той ще се увеличи до 2 лв., а на дълги разстояния - с до 4 лв.

От бранша искат и пълно премахване на патентния данък за 2021 г., приравняване на услугите им към обществения градски транспорт, както и премахването на приложението "Максим" и споделеното пътуване. Настоява се техническият преглед на автомобилите да важи за 12 месеца, а също колите да бъдат обезопасени с паник бутон.

Исканията им вече са изпратени до Министерския съвет, министерствата на транспорта и икономиката, както и до Столичната община.