След 16 години търпение най-после нова църква в София, където арменците да посрещнат Рождество Христово.

Днес за арменците е Бъдни вечер. На всеки 5 януари мислите на арменците и духовния взор се отправят към мястото, където е роден синът Божи, обясни протойерей Кусан Хадавян. Краткият земен живот на Исус, както напомни той, е изпълнен с всеотдайно служене на Бога и на народа. Затова и Рождество Христово се посреща с много обич и топлота от целия християнски свят, подчерта протойерей Кусан Хадавян. Този празник, по думите му, символизира мира, любовта и чистите човешки взаимоотношения. Мир, това пожелава той. Дай Боже тази година мирът да възтържествува, да няма войни, да няма кръвопролития, да няма невинни жертви, изтъкна протойерей Кусан Хадавян. Желае още здраве и годината да е благодатна.

За него до българите арменското малцинство е най-близо заради сходната историческа съдба на двата народа през вековете. Обединява ни и християнството.

За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите. От векове нарът е символ на арменския народ и се свързва с живота, плодородието и щастието. Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа - на 6 януари. Арменската църква чества в един и същи ден Рождество Христово и Богоявление.

Арменската църква в София преустанови достъп до храма, богослуженията са по интернет

Арменската църква в София преустанови достъп до храма, богослуженията са по интернет

Днес арменците по света празнуват Цветница и за тях започва Страстната седмица

Предпразнична литургия беше отслужена от протойерей Кусан Хадавян.

Освен нова, арменската църква е и единственият храм на арменците в София. Той отвори врати през юни 2022 г. след повече от 30 години усилия на общността да събере средства и да реализира проекта за градежа.

Новата църква е факт и заради усилията на църковното настоятелство. Председателят му Оханес Паникян каза, че 16 години арменците са чакали строежът да стане факт. Църквата носи името на Божията майка. Всичко започва през 2006 с дарения от общността. Подкрепа идва и от Столична община и дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Той благодари на архитектите и проектантите, както и на живущите в района за търпението, но и те сега посещават новата църква. Борим се да облагородим и околното пространство, посочи той. Храмът е отворен всеки ден без понеделник и събота от 9.00 до 17.00 часа. В новия храм вече са станали много сватби и кръщенета. И Оханес Паникян пожелава мир, дори и да звучи малко банално. Отправя и пожелание за благодатна и благословена 2023 година.

Армения е първата страна, която приема християнството за своя официална религия по времето на св. Григорий Просветител още през 301 г. Божието слово достига арменските земи от учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей, които разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. Това е и причината арменската църква да се нарича Апостолическа православна църква.

Руският патриарх призова за Рождественско примирие

Руският патриарх призова за Рождественско примирие

Много от украинците отбелязаха Рождество по западния календар