"Тече процедурата за набиране на предложения за наематели на заслон "Черни връх". Вече имаме две постъпили заявления за кандидатстване." Това обяви пред БНР Мирослав Дачев от Българския туристически съюз.

Той уточни, че всеки желаещ може да подаде заявлението си в БТС до 20 януари. След това комисия от планинари ще проведе разговор с всеки един от кандидатите. За предимство ще се счита управлението на подобен обект.

Според Дачев е много важно човекът, който ще поеме управлението на заслона да обича планината.

Той е на мнение, че столовата в заслона може да се предостави за непрекъснат достъп и по всяко време туристите да могат да влизат в нея.

Татяна Янчева от Националната спортна академия коментира пред радиото случая с туриста, на който беше отказан подслон в "Чайната" навръх Нова година.

Според нея е безотговорно да се предприемат такива непремерени рискове. 

Тя отбеляза, че напоследък се дава много голяма публичност на подобни непремерени случаи, което е много примамливо за младите хора.

По думите на Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба, туристът е заплатил спасителната операция в новогодишната нощ.

През миналата година ПСС е направила над 110 акции при подобни случаи. В повечето случаи туристите са нямали застраховки.