Броени дни остават до края на въведения през ноември миналата година воден режим в Перник. Обемът на язовир "Студена" достигна 19,300 млн. куб. метра при капацитет от над 25 млн. кубика, а от тази вечер започва и тестване на системата за преминаване към безрежимно водоподаване, съобщи БНР, позовавайки се на управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Спряно е водоподаването от новоизградения заради кризата резервен водопровод през Мало Бучино и водата, която се подава към Перник и околните населени места е изцяло от язовир "Студена".

През нощта водата няма да бъде спирана, започват тестове за преминаване на съоръженията към безрежимно водоподаване, каза Иванов.

Част от Перник остана без вода

Част от Перник остана без вода

Причината е изграждането на новия водопровод по улица "Кракра"

Проверката се налага заради дългия период, в който градът беше на режим и заради монтираните нови съоръжения, както на водопроводната мрежа, така и на пречиствателната станция.

С тестването се цели и да се установи какъв ще бъде разходът на вода при непрекъснато водоподаване само от язовира.

През последните седмици бе извършван ремонт на пречиствателната станция, работеше се през нощта и хората дори не разбраха това, обяснява управителят на водното дружество.

По думите му ремонтните дейности на пречиствателната станция ще продължат, заради което ще се наложи водата пак да бъде спирана в определени дни, като населението ще бъде уведомявано за това.

Новият водопровод при Перник с дефекти още при тестването си

Новият водопровод при Перник с дефекти още при тестването си

До края на седмицата съоръжението вече трябва да работи

Припомняме, че реконструкцията на водопроводната мрежа в Перник започна в края на март от кв. "Църква".

На 17 март стана ясно, че водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов. 

От миналата година област Перник е в криза, след като бедствено положение бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

Не е имало нерегламентирано изпускане на язовира