ТЕЦ "Бобов дол" отново работи, съобщава БНР.

Централата беше спряна в петък сутринта заради авария и профилактика, но от тази сутрин работата на един от 230-мегаватовите й блокове е подновена.

Същевременно в центъра на Големо село, на чиято територия е ТЕЦ-ът, от близо седмица остава разположена подвижна станция за измерване на чистотата на въздуха.

По-рано кметът на селото Васил Васев сигнализира, че въпреки забраната на екоминистъра в централата се горят отпадъци.

В сигнала се посочва за подаване от багер по транспортна лента на смес от отпадъци и въглища, които влизат към котлите за изгаряне. Посочва се, че в близост до ТЕЦ "Бобов дол" видимо е складирано голямо количество отпадъци с неясен произход и съдържание.

Прокуратурата проверява дали ТЕЦ "Бобов дол" гори и отпадъци

Прокуратурата проверява дали ТЕЦ "Бобов дол" гори и отпадъци

Горили смет от отпадъци и въглища

От екоинспекцията постоянно ще правят проверки дали в централата продължават да се изгарят отпадъци. За всеки сигнал ще бъде уведомявана и прокуратурата.

Припомняме, на 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

До вчера ТЕЦ "Бобов дол" не работеше, след като централата бе спряна на 21 февруари, петък сутринта, заради планов ремонт.

Директорът Емил Христов беше задържан на 20 февруари в Козлодуй, където бил в командировка. На следващия ден беше освободен под парична гаранция от 30 000 лв. Той е обвинен в съхраняване и разположение на опасни отпадъци в нарушение на правилата.

Проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".

Освободиха от ареста шефа на ТЕЦ "Бобов дол"
Обновена

Освободиха от ареста шефа на ТЕЦ "Бобов дол"

Той e пуснат под гаранция от 30 000 лв.