Копривщица трябва да запази своя статут, защото той опазва културното наследство. Няма как да правим копия или реплики на възрожденския дух, който е в града.
Това заяви арх. Димитров от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на пресконференция в БТА на тема: "Унищожава ли се Копривщица или не".

Повод за дискусията, на която присъстваха кметът Генчо Герданов, председателят на общинския съвет Рашко Христов, бизнесменът Радослав Йовков, ресторантьор, архитекти и представители на Министерството на културата е информацията, че с решение на Общинския съвет искат да се промени статутът на града и да се позволи изграждане на индустриална зона и ски-писта в близост до възрожденския град.

Това общинско решение бе остро оспорено както от президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков, така и от няколко партийни централи.

След дискусия, продължила повече от час, стана ясно, че общинският съвет отново ще предложи за включване в дневния ред на предложението за статута на Копривщица, което да бъде гласувано точка по точка.

Статутът на Копривщица не пречи за развитието на туризма

Статутът на Копривщица не пречи за развитието на туризма

Призовават за обединение на усилията на всички институции и заинтересовани страни

Според представителя на регионалното министерство статутът на град Копривщица, според Закона за паметниците и музеите, е национален архитектурно-исторически резерват. Действащият закон запазва този статут. Така няма как да бъде отразено в документите решението на общинския съвет, каза Димитров.

На репортерски въпрос: "Кой къде иска да строи и не може да строи", инвеститорът Йовков обясни, че проблем няма, проблемът е инсцениран. "Няма някой да иска да строи някъде, където е забранено", каза Радослав Йовков.

Същевременно стана ясно, че има незаконен стоеж в т.нар. Охранителна зона, това е установено, но постройката не е съборена.

Няма да позволим Копривщица да бъде застроена, категоричен Герджиков

Няма да позволим Копривщица да бъде застроена, категоричен Герджиков

Копривщица ще остане един град-музей

Инвеститорите не искат приетата през 2008 г. Охранителна зона да бъде включена в Общия устройствен план и трябва да се прецени къде е нужна и къде - не. Според изчетения от бизнесмена Йовков проект за развитие на града разширяване се планирало единствено в южната част на Копривщица към гробищния парк.

Архитект Уляна Малеева от Министерството на културата бе категорична, че Охранителната зона е законна. Тя е по Закона за паметниците на архитектурата и музеите. Междуведомствена комисия ще я гледа. Всички декларирани недвижими културни ценности запазват статута си.

Какво става с квартал 120, определен за жилищно строителство, запита на свой ред тя. Кметът отговори, че територии от този квартал ще бъдат предоставени за изграждане на жилища, но имали дългогодишен спор с едно семейство.

На репортерски въпрос дали зад решението на общинския съвет за промяна на терминологията, която касае статута на Копривщица, не стои инвеститорски интерес, Радослав Йовков отговори, че Общия устройствен план (ОУП) не регламентира инвеститорски намерения, а определя зони за развитие на града. Никой не е пожелал да се променя статута на Копривщица като старинен град. Пожелано е в решение, в което Общинския съвет не е взел такова решение, допълни Йовков.

ГЕРБ притисна общинарите от Копривщица

ГЕРБ притисна общинарите от Копривщица

Изключват ги от партията, ако не отменят решението си

Той прочете документа на Общинския съвет, в който се иска думите: "архитектурно-исторически резерват", (които определят статута на Копривщица), да отпаднат. Общинарите поискали да бъдат нанесени термините от Закона за културното наследство - недвижима културна ценност в категория "историческо селище". Според него не ставало дума да отпадне статута.

Според думите на кмета в Копривщица 50% от жителите живеят от туризъм, другите 50% - животновъдство и земеделие. "За никого не е тайна, че се отглеждат екологично хранените животни, вкусни картофи. Копривщица символизира история и архитектура", каза Герданов. Според него от регионалното министерство сега трябва да бъде намерен отговора "какъв ще бъде от тук натам начина да задължаваме хората, които имат имоти с много наследници и не могат да се разберат".

Кметът неколкократно цитира Решение на Министерския съвет от 1971 година с 15 точки, според които е указано какво да представлява Копривщица. Той припомни, че от години в общината не са идвали целево определените 400 хил. лева. "Ако тези пари влизат в общинския бюджет, Копривщица ще светне отвсякъде", каза кметът и пожела градът му да бъде обсъждан като територия с 15 хил. жители, а не като градче от 2286 души.

БСП защитава статута на Копривщица като град-музей
Обновена

БСП защитава статута на Копривщица като град-музей

Призовават ГЕРБ да ревизират намерението си

Постановлението на МС не е отменено, потвърди архитект Стоянова от Министерството на културата. Копривщица няма да е архитектурен резерват, а ще е историческо селище. Това няма да накърни нейната стойност, но ще доведе до строг регламент, който са се опитали да направят проектантите, каза тя.

В Копривщица непрекъснато се случва нещо, строят се нови хотелски къщи. Виждаме това. Сградите излизат при спазване на всички изисквания, където има неблагоприятни намеси, ние си казваме. Случи се парка Копривщица, аквапарка.

Бизнесменът Йовков попита дали да изпрати решението на общинския съвет за промяна на статута до Министерството на културата и до МРРБ и да има становище дали това е проблем за град Копривщица.
В отговор архитект Стоянова попита: "Оставането на архитектурно-исторически резерват създава ли проблем", отговори архитектът в отговор на искането да получи решението на ОС.

Председателят на общинския съвет Рашко Христов заяви, че никога не е ставало дума за отпадане категория историческо селище. Ние работим в нашия град, искаме да се запише коректното наименование.

"Една откровена лъжа, публикувана във ФБ и тиражирана, разпали неадекватни реакции. Президентът разпореди да се отмени обсъждането. Бъдещият премиер осъди и заплаши с екзекуция своите общински съветници, ако не отменят решението", коментира вчерашните реакции на властта Христов.

Ресторантьорът Ботьо Чилов обясни, че туризъм в Копривщица се прави много трудно. "Спряха ни водния цикъл, нямаме вода, нямаме канализация. Всеки петък всички хотелиери, рестнтьори треперят дали ще има вода, ток и дали канала няма да се задръсти", каза той.

Малко по-късно той попита какво пречи да има и ски писта и малка промишлена зона в близост до Копривщица и защо през 1986 година спира целевото финансиране на града.

Чилов каза, че водата в Копривщица не ставала за пиене, но хотелиерите тихо оставяли безплатна вода в стаите на гостите. "От времето на турско робство нашите деца заминават да учат навън, но са се връщали", допълни Чилов.