От 23 декември, събота, се възстановява движението на трамваите по линия № номер 5, най-старата трамвайна линия в София.

Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в "кв. Княжево" по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул."Цар Борис III", съобщават от Столична община.

Днес се проведе държавна приемателна комисия и обектът получи разрешение за ползване.

Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Реконструкцията на трамвайната линия по бул. "Цар Борис III" бе извършена на два етапа, без частта на площад "Руски паметник": първи участък от "Съдебна палата" до бул."Бъкстон" и втори от бул."Бъкстон" до кв."Княжево".

Започва вторият етап на ремонта по трамвай №5

Започва вторият етап на ремонта по трамвай №5

От 7 февруари започват строителните работи

На бул. "Македония" до Руски паметник бе изграден линеен парк, с нови дървета, храсти и различни видове цветя. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио "Вилмот и асосие". Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние е запазена, а на останалите места е засадена нова.

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 "Кв. Овча купел" е изместена след кръстовището с бул. "Овча купел". На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 "кв. Овча купел".

Припомняме, обновяването на трамвайния релсов път по бул."Цар Борис III" е част от проект "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II", финансиран Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата.

Със 115 млн. лв. ремонтират трамвайното трасе на петицата по бул. "Цар Борис 3"

Със 115 млн. лв. ремонтират трамвайното трасе на петицата по бул. "Цар Борис 3"

Предстои да започне ремонтът на ул. "Алабин"