За да се обхванат, върнат и задържат децата в училище е необходимо институциите да си сътрудничат и да работят заедно. Това становище изразиха на среща с образователни експерти заместник министърът на образованието Таня Михайлова, началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова и областният управител Дани Каназирева, съобщи БНР.

Те обсъдиха Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

За да се подпомага процеса за връщане на децата в училище в Пловдив ще бъде създаден Областен координационен център с председател Дани Каназирева, който на в края на следващата седмица ще проведе първото си заседание.

Областният координационен център ще подпомага координацията на регионалните структури на министерствата и регионалните представители на администрациите, ангажирани с изпълнението на Механизма.

"Ще оказваме пълно съдействие на местната власт, на учителите и училищата в региона. Важно е децата не само да бъдат върнати в класните стаи, но и да останат там", заяви областният управител.

От своя страна зам.-министърът Таня Михайлова поясни, че срещите й в региона с ученици от училища с концентрация на уязвими групи ще продължат, защото се виждат първите положителни резултати.

"Също така е време да покажем на учителите, че не са сами и при нужда ще имат подкрепа от страна на институциите", подчерта Михайлова.