Туристи се оплакват от липсата на свободна зона за плаж на Северния плаж на Приморско, съобщава БТВ.

Свободните места са оградени за атракциони с джетове и водни колела, изнесени са на повече от половин километър или са отдадени на определени туристически фирми. Чадърът струва 5 лева, а още толкова е и цената на шезлонга.

"Голяма част е отдадена на определена туристическа фирма, като предлагат в туристическите пакети шезлонг и чадър, една част, която трябва да е свободна зона, пък е отдадена на детски лагери", коментира Стоян Петров, председател на Регионалната туристическа камара в Приморско.

Концесионерът обяснява, че дори и да има отдадени чадъри на туристическа фирма, за това има договор. "Никъде не пише, че е забранено, то е заварено положение", коментира управителя на Северен плаж - Приморско. По думите му плажът е разпределен равномерно - 50 на 50. Стопанисваната от този концесионер ивица е дълга километър, до плажа на бившата резиденция "Перла".

"Пълно е навсякъде, вървим от може би 500 метра нататък и не може да намерим никъде места", оплаква се турист. По документи свободната зона е повече от заетата с чадъри.

Единствено Министерството на туризма може да установи дали е спазено изискването за 50% свободен и равен достъп до плажа за всички граждани.

Незаконни обекти в центъра на Слънчев бряг, откри внезапна проверка

Незаконни обекти в центъра на Слънчев бряг, откри внезапна проверка

Министър Николина Ангелкова припомни, че се обсъждат текстове за изменение и допълнение в Закона за туризма