Учени от Института по океанология - Варна коментираха какви ще са последствията за рибите и Черно море от разлива на товара от заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera Su. При операция да се освободи корабът вчера, вече част от товара се изля в морето.

Химикът Антон Кръстев посочи пред бТВ, че при попадане във водата на карбамид, той отделя амоняк, който се усвоява от морските организми, преминава в органична форма и в окислени форми, отделят се доста токсини, а всичко това може да доведе до намаляване на кислорода във водата и пълното му изчерпване. Последствията могат да са дълготрайни, смята той.

Не се знае какво количество азотни торове са разпилени в Черно море
Обновена

Не се знае какво количество азотни торове са разпилени в Черно море

Първи неуспешен опит корабът да бъде изтеглен с три влекача

Ученият Радослава Бекова добави, че този разлив ще има директно влияние върху рибите, първо ще изгорят хрилете им, ще увреди дихателна им система и ще доведе до смърт особено на живеещите на дъното, като писия, попчета, калкан, които не са толкова мобилни и не могат да избягат. Отделно на това за мигриращите организми от украинското крайбрежие по посока Турция е важно до каква степен ще поемат тези вещества в себе си, според това може да има намаляване на еритроцитите и паралитични ефекти. Изгарянето ще е до треви, миди, водорасли, смята още експертът.

Нужно ще е да има прецизиран мониторинг на мястото на разлива следващата година и да се наблюдава качество на водата и местообитанията, поиска Бекова.

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Операцията по изтегляне не се очаква да продължи, разтоварването - ако времето позволи