Строители унищожиха част от плажа на варненското село Казашко, съобщи БНТ, позовавайки се на зрителски сигнал. Местни хора разказали, че пясъчната ивица е засипана с пръст, изграден е и понтонен мост.

Жителите на село Казашко вече не могат да се разхождат свободно по плажа. Цветан Атанасов, собственик на имот близо до унищожения плаж не може да разбере кой разрешава подобни своеволия. "Аз не мога да разбера - тук всеки идва, загражда някакъв парцел и директно иска да има излаз на първа линия", каза мъжът. 

Багери копаят и на плажа в Синеморец

Багери копаят и на плажа в Синеморец

Поредният строеж на метри от морето

Опасенията на варненци са, че плажът вече не може да бъде възстановен.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев заяви, че построените сгради са законни, но докато инвеститорът не възстанови пясъчната ивица, жилищните кооперации няма да бъдат въведени в експлоатация.

Жителите на село Казашко припомнят, че по закон всички брегове и плажове са изключителна държавна собственост. Така че държавата тук трябва да даде отговор на тези въпроси, призовават те. 

Разпоредиха да се прекрати изземването на пясък от плажа в Созопол

Разпоредиха да се прекрати изземването на пясък от плажа в Созопол

Дирекцията нареди на концесионера на плажа в Созопол да прекрати дейностите по изземване на пясък от Черно море

От Басейнова дирекция-Варна заявиха, че са издали разрешение за изграждането на понтонния пристан, който е закрепен с котви към дъното на Варненското езеро. Искането от страна на инвестира било подкрепено от становище на специалисти, според които абразията е променила релефа на брега там и е унищожила плажа. 

Разораните дюни на "Смокиня" не били унищожени, а увредени

Разораните дюни на "Смокиня" не били унищожени, а увредени

Съдът прекрати делото по унищожаване на защитената територия