С прерязан кабел на микрофон, символ на глухотата на управляващите за проблемите на хората с увреждания, членове на хоспис клуба и Сдружението „Свети Мина" в Добрич отбелязаха Европейския ден на протест на хората с увреждания, съобщи БНР. 

По думите на председателя на хоспис клуба Иван Тодоров, в България са достатъчни само една агенция за социална помощ и един закон за личната помощ.

Напълно незрящата Светла Стоева определи като най-голям проблем на хората с увреждания безработицата и социалната изолация.

Ние в „Хоспис клуб" винаги сме били с активна гражданска позиция и не се страхуваме да кажем на висок, силен глас за нашето съществуване, за нашите проблеми.

Според нея първият и най-голям проблем е социалната изолация.

Мерило за това, какво се прави за хората с увреждания - не ги разделям на деца и по-възрастни - това е съществуването им в нашето ежедневие и празниците. Тези хора липсват. Защо липсват? Защото няма достъпна архитектурна среда, стоят си в къщи, изолацията е пълна, каза Светла.

Според нея вторият основен проблем е работата. Съвсем мъничък процент работят по някакви програми - временно за 6 месеца, за година и толкова. Няма стратегия, няма политика, по която да се работи за тези хора, категорична бе тя на Европейския ден на протест на хората с увреждания.